Intro   Tutkimusmatkailijan selviytymisopas   Informaatiohaastattelu  

Tutkimusmatkailijan selviytymisopas

Maailma on täynnä kiinnostavia vaihtoehtoja! Kun alat miettiä ammatillisia valintojasi, törmäät valtavaan tiedontulvaan. Sinä tarvitset hieman tutkimusmatkailijan seikkailumieltä. Etsi tietoja sinua kiinnostavista koulutus- ja uravaihtoehdoista käyttämällä kaikkia mahdollisia tiedonlähteitä. Valintasi on perusteltu, kun tiedät mihin olet sitoutumassa.

1

Löydä seikkailumielesi
Tutkimusmatkailu on hauskaa. Etsi tietoja vaihtoehdoista, jotka oikeasti kiinnostavat sinua! Jaa tutkimusmatkasi hyvän ystävän kanssa. Tehkää kartta elämänne parhaista vaihtoehdoista. Pitäkää lippu korkealla, yhdessä.


2

Aloita läheltäsi
Paras tutkimusmatka alkaa sieltä, missä sinä olet. Valitse 5 kiinnostavinta työssäkäyvää ihmistä lähiympäristöstäsi. Pyydä heitä kertomaan omasta työstään ja omista valinnoistaan. Saat nopeasti paljon hyödyllistä tietoa työelämästä.


3

Vakoile vaihtoehtojasi
Tutustu sinua kiinnostavien organisaatioiden toimintaan, palveluihin tai tuotteisiin. Etsi ensin netistä kaikki mahdolliset tiedot. Vieraile organisaatioissa, jos mahdollista. Yritä saada käsiisi joku, joka tekee sinua kiinnostavaa työtä ja tee informaatiohaastattelu. Ei koskaan ole liian aikaista! On vaikeampaa tehdä koulutusvalintaa, jos et tiedä millaiseen ammattiin koulutus sinua valmistaa.


4

Uskalla katsoa myös kauas
Lähiympäristösi tutkimus auttaa sinua kehittämään tutkimusmatkailijan taitojasi. Seuraavaksi, voit siirtää katseesi kauas erilaisiin kansainvälisiin vaihtoehtoihin. Viimeistään tässä vaiheessa tiedontulva saa sinut haukkomaan henkeäsi. Se on ihan normaali ja terve reaktio. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja on todella paljon.


5

Näin tutkit ja etsit tehokkaasti
Etsi tietoja sinua kiinnostavista aiheista, organisaatioista ja ihmisistä. Etsi myös tietoja sinulle tuntemattomista vaihtoehdoista. Avarra ensin näkymääsi eri vaihtoehdoista ja tee sitten harkittu valinta. Tässä vielä muutamia eväitä tutkimusmatkasi avuksi.


Kun Koulu Loppuu
Mansikkapaikan kotipaikasta, Kun Koulu Loppuu palvelusta löydät tietoja teollisuuden ammateista. Näillä aloilla löytyy mielenkiintoisia urapolkuja, joita monet nuoret eivät tule ajatelleeksi. Palvelu kertoo mm. mistä tulevat kumiankat ja mehupurkit.

Yrityshakemisto (Webstudio)
Etsi yrityksiä nimen, tuotteen tai heidän tarjoaman palvelun hakusanoilla. Seuraavista lähteistä löydät valtavan määrän mielenkiintoisia yrityksiä.

Sanomalehdet
Sanomalehdistä löydät tietoja erilaisista organisaatioista. Etenkin työpaikkailmoitukset kannattaa lukea tarkkaan. Avointen paikkojen lisäksi ilmoitukset viestivät organisaation toimenkuvasta, arvoista, tavoitteista ja tarjottavista palveluista ja tuotteista.

Kirjastot
Kirjastosta voit etsiä Sinisen kirjan, erilaisanomalehti- tai aikakauslehtiartikkeleita sinua kiinnostavasta organisaatiosta tai kirjoja isoista yrityksistä tai alasta, joka sinua kiinnostaa.

TE-keskukset
Tarjoavat neuvonta- ja kehittämispalveluita yrityksille, yrittäjille ja yksittäisille kansalaisille keskitetysti 15 paikkakunnalla.

Tilastokeskuksen yritysrekisteri
Tilastokeskuken yritysrekisteristä saat perustietoja yrityksestä (mm. yrityksen nimi, osoite, toimiiko yritys, missä toimii, toimiala, henkilöstön suuruusluokka, liikevaihto).Seuraava askel

Jatka Sait valmiiksi Tutki vaihtoentosi -vaiheen Selviytymisoppaan. Lue seuraavaksi Informaatiohaastattelu.

 

» KUNKOULULOPPUU.FI

Mansikkapaikka © Uramyrsky